Mindful moments - 6 tips voor meer rust

MINDFUL MOMENTS - 6 tips!

Je verlangt naar rust, naar een helder en stil hoofd. Je wil weer in contact komen met je gevoel zodat je weet waar je eigenlijk echt zin in en behoefte aan hebt.

Niet meer elke dag een lijstje afwerken maar rust en ruimte om ook van de kleine dagelijkse dingen te genieten. Maar vooral wil je ‘s avonds nog energie hebben zodat je aandacht kunt geven aan je gezin, vriend(inn)en en/of je partner.

Herkenbaar?

Ga dan oefenen met mindful moments, kleine dagelijkse momentjes van rust en bewust aanwezig zijn. Zodat je uit je hoofd komt en meer in contact bent met je lijf.

4 tips voor meer rust in je hoofd en contact met je lijf:

1. Kies twee dingen uit die je echt elke dag doet!

Kies twee dagelijkse activiteiten uit die je volledig met je aandacht wilt doen. Bijvoorbeeld: ontbijten, koken, de vaatwasser in/uitruimen of je tanden poetsen.

2. Doe dit minimaal een week met aandacht.

Vanaf nu als je tanden poetst of de vaatwasser in/uitruimt ben je volledig met je aandacht aanwezig. Je voelt hoe je tandenborstel je tanden en je tandvlees poetst. Je voelt de bekers, borden en pannen die je in de vaatwasser zet.

3. 'Ohja ik zou dit met aandacht doen'

Als je merkt dat je afgeleid raakt of het vergeet: geen punt! Begin gelijk opnieuw. En vooral: verwacht niet van jezelf dat je in 1x gelijk volledig gefocust aanwezig zult zijn, dat ben ik ook niet en ik oefen regelmatig

4. Kies voor de focus of de nadenk modus

Als je merkt dat je actief gaat nadenken (dus niet de babbelbox) of dat er ideeën ontstaan, kies dan: wil ik mee in deze gedachtenstroom óf breng ik mijn aandacht terug naar wat ik aan het doen ben?

Juist als je 'bewust aanwezig bent' kan je hoofd de tijd nemen om te verwerken, na te denken over hoe je iets wilt aanpakken óf ontstaan er nieuwe ideeën.

5. Maar die babbelbox is zo fijn..

Je zult merken dat je bij sommige activiteiten juist je gedachten lekker even wilt laten gaan. Zodat je, aanwezig in je 'babbelbox' kan verwerken wat er allemaal gaande is. Voor mij is afwassen echt zo’n activiteit waarin ik heerlijk meeluister wat er in mijn hoofd allemaal gebeurd.

Geef het een week de tijd en werkt een activiteit niet, kies dan een nieuwe mindful moment activiteit.

6. Zie deze dagelijkse momentjes als een eerste stap voor meer rust in je hoofd.

Je kan dit actief gaan uitbouwen door bijvoorbeeld het internet van je telefoon enkel aan te zetten wanneer je wilt appen/je mails wilt bekijken of bewust tijd en aandacht geven aan je partner en kids zodat je je niet schuldig voelt op de momenten dat dat niet lukt.

Tanden poetsen, lunchen en bewuster whatsappen zijn op dit moment mijn favoriet!

Welke twee dagelijkse activiteiten worden jouw mindfull moments?