Rustmomentje tussen de verhuisdozen

En toen werd alles even op pauze gezet.

Na en tijdens een plotselinge verhuizing de training weer oppakken. Of eerder, door laten gaan want een gong kan je niet pauzeren.

Vermoeid van het uit elkaar halen van meubels, het inpakken van duizend dozen en alles wat daarbij komt kijken, plofte ik avonden en weekenddagen neer op de bank (die nog naar de kringloop moest). En terwijl ik helemaal niets meer wilde, nergens meer zin in had. Alleen maar wilde zitten, moe zijn, voor me uitstaren, zei dat stemmetje in mijn hoofd “ga je qigong doen”. Dat was echt het laatste waar ik zin in had.

En dan, na een periode van uitstellen, gaan staan. Tussen de dozen en opgestapelde meubelstukken, spotify lijst aan en afstemmen, mijn persoonlijke check-in. Hoe voel ik me? Hoe gaat het met mijn lijf? Bewust contact maken met de ruimte om me heen, aandacht in mijn lichaam. Mijn mind focussen en de to-do lijstjes laten zijn voor wat het is.

Dat was het moment waarop ik me realiseerde dat er een groot verschil zit tussen waar ik ‘zin’ in heb en waar ik ‘behoefte’ aan heb. Zin in niets doen, hangen, netflix. Behoefte aan de rust, ontspanning, energie. Eigenlijk alles wat de Chi Neng Qigong mij geeft.

Ook in mijn nieuwe woning, vind ik het moeilijk om de training op te pakken. Waar ga ik mijn oefening doen? Welke plek vind ik fijn? En het afstemmen met mijn vriend (ik woonde hiervoor alleen), wanneer? Langzaamaan begint ook hier de Chi Neng Qigong gewoonte te worden. Want de dagelijkse training, de gong, die gaat door!

Wat is een gong?

Qigong bestaat uit de woorden ‘qi’ en ‘gong’. ‘Qi’ staat voor energie, levensadem, in het Chinees een breder en ronder begrip dan in onze taal. ‘Gong’ staat voor training, “daily practice”. Heel concreet is het niets minder dat een a4tje met 100 in te vullen smileys, voor elke dag dat je traint. Belangrijker: de afspraak met jezelf om 100 dagen, elke dag, dezelfde oefening te doen. Ook als je moe bent, het niet goed hebt kunnen plannen, elke dag. En bij een dag niet getraind weer opnieuw beginnen. De gong gaat door.